Dan općine i župe Mihovljan 2018.

Miholjski dani 2018. godine

 

U Općini Mihovljan i ove godine je organizirana kulturno – zabavna manifestacija sa programom za Dan Župe i Općine za mještane, partnere, te posjetitelje i prijatelje mjesta Mihovljan.

Manifestacija „Miholjski dani započela je u petak, 28. rujna 2018. godine u Društvenom domu Mihovljan gdje je održan tradicionalni 12. Međunarodni gajdaški festival – međunarodni festival tradicijskih glazbala, koji je prvi put održan 2007. godine u mjestu Mihovljan (Hrvatsko zagorje), te se od tada kontinuirano održava svake godine. Međunarodni festival tradicijskih glazbala na kojem se, osim gajdi, mogu čuti i razna druga vrlo interesantna tradicijska glazbala jer, osim svirača iz raznih krajeva Hrvatske, na festivalu su nastupili i glazbenici iz inozemstva – Belgije, Poljske, Bjelorusija, Slovačka, Makedonija, Irska, Bosna i Hercegovina i dr. Posebni gosti su bili orkestar ansambla „Lado“

 

Drugi dan, subota 29. rujna 2018. godine započeo je svečanom svetom misom u Župnoj crkvi Sv. Mihaela Arkanđela. Nakon svete mise u Društvenom domu Mihovljan održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Mihovljan.

Svečanu sjednicu nazočili su: izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i izaslanika predsjednika Vlade RH, saborski zastupnik Žarko Tušek, predsjednica skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, brojni zagorski gradonačelnici i načelnici i njihovi zamjenici, predstavnici javnih poduzeća i ustanova, predstavnici političkih stranaka i članovi skupštine KZŽ, ravnatelj OŠ „Ljudevit Gaj“ Mihovljan Alen Vokas, doktor obiteljske medicine Božidar Bratković, velečasni Marijan Piskač, udruge i društva koja djeluju u našoj općini, naši privrednici i obiteljska gospodarstva, predstavnici medija.

Svećenu sjednicu Općinskog vijeća Općine Mihovljan otvorio je pozdravnim govorom predsjednik općinskog vijeća Željko Čleković. Općinski načelnik Zlatko Bartolić, srdačno je dočekao i pozdravio goste. U svom govor u kojem se osvrnuo na proteklu godinu, govorio je o realiziranim projektima i planovima. Istaknuo je kako je gotovo sve što je planirao ove godine i ostvareno. Posebno je izdvojio daje Predsjednica RH posjetila je Općinu Mihovljan, Ishođena je građevinska dozvola za projekt ceste Mihovljan – Večkovići – Kovačići – u iznosu od 129.375,00 kn, Ishođena je građevinska dozvola za Izgradnju dječjeg vrtića u Mihovljanu – u iznosu od 227.500,00 kn gdje projekt Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sufinancira u iznosu od 70.000,00 kn, a općina sa 157.500,00 kn - projekt je apliciran na natječaj Europske unije, trenutno se vrši presvlačenje i asfaltiranje nerazvrstanih cesta na području Općine. Asfaltirati i presvući će se ukupno 15 nerazvrstanih cesta u dužini od cca. 4.000 m. Ukupna vrijednost projekta je 672.088,78 kn. Projekt je sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 400.000,00 kn, dok je preostali iznos 272.088,78 kn osigurala Općina, krenuli smo i sa uređenjem nogostupa uz ŽC na dionici Blaškovići – Petanjki u iznosu od 118.226,88 kn. Sredstva je osigurala Općina, uređuje se i nogostup uz Lokalnu cestu u naselju Mihovljan. Ukupna vrijednost projekta je 99.736,88 kn. Projekt je sa 72.000,00 kn sufinanciralo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, dok je preostali iznos 27.736,88 kn osigurala Općina. U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisali smo Ugovor u iznosu od 600.000,00 kn za Izradu projektno tehničke dokumentacije za Osnivanje centra za pružanje usluga u zajednici u Mihovljanu. Općina Mihovljan potpisala je Sporazum o provedbi projekta MIPOS-MI Pomažemo Starijima u okviru instrumenata – program zapošljavanja žena – ZAŽELI, čime je došlo na području Općine do zaposlenja žena i skrbi starijih osoba. Sklopili smo Sporazum o suradnji na projektu razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganje, prihvatljivog za financiranje iz EU fondova. Za zimsku službu utrošilo se - 164.390,78 kn , košnja bankina uz nerazvrstanih cesta – 58.125,00 kn, Javna rasvjeta – 61.931,20 kn, komunalne usluge (prijevoz, kameni materijal, održavanje groblja i javnih površina, saniranje udarnih rupa) – 197. 293,43 kn. Tijekom protekle godine bavili smo se i socijalno ugroženim građanima za čije potrebe je izdvojeno 85.714,07 kuna. Bavili smo se i pomoćima za mlade u školovanju davanjem stipendija svim učenicima koji su podnijeli zahtjeve.

SUFINANCIRAMO:

školsku kuhinju socijalno ugroženim učenicima Osnovne škole

prijevoz učenicima osnovne i srednje škole

školske udžbenike učenicima osnovne škole – za koji smo izdvojili 66.300,00 kn

Za predškolski uzrast izdvajamo 126.544,78 kn, za rođenje djeteta obiteljima doniramo od 1.000,00 do 10.000,00 kn. Posebno sam ponosan na rad udruga građana za koje iz proračuna izdvajamo 427.125,00 kn. Subvencioniramo kamate na kredite poduzetnicima.Na EU natječaj aplicirali smo projekt izgradnje dječjeg vrtića u Mihovljanu kao i projekt DVD Mihovljan za koji se nadamo da će sljedeće godine doći do izgradnje. Posebno je zahvalio zamjeniku načelnika, predsjedniku vijeća i općinskim vijećnicima, koji su svojim odukama pridonijeli da se projekti ostvare, kao i članovima mjesnih odbora, koji sudjeluju u predlaganju. Dodao je kako su projekti ostvareni zahvaljujući i pomoći iz države i ministarstava, a pomoć je općini pružio i saborski zastupnik Žarko Tušek.

Dan općine Mihovljančanima je čestitao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika vlade RH, saborski zastupnik Žarko Tušek, u ime zagorskih načelnika i gradonačelnika , načelnik Budinščine Radovan Hercigonja, a u ime Krapinsko-zagorske županije, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki.

Već tradicionalno nagrađeni su i učenici koji su tijekom cijelog osnovnoškolskog obrazovanja postizali odličan uspjeh. Novčane poklone uručio im je općinski načelnik, a dobili su ih: Leonarda Draganić, Filip Gojak, Lana Ljubek, Luka Oslić, Ena Pavlović i Manuela Jembrih. Znak pažnje uručen je i njihovim razrednicima, i to: Gordana Vučković, Karmen Vuk, Kristina Goluban i Slađana Benkus.

 

U nedjelju treći dan, 30. rujna 2018. godine, cjelodnevni program započeo je sportskim druženjem mjesnih odbora i udruga kod Lovačkog doma „Trčka“ Mihovljan.

Nakon svete mise, održano je kuhanje kotlovine, roštilja, graha i lovačkog gulaša koja je bila poslužena mještanima, gostima i posjetiocima Općine Mihovljan uz vino i ostalo piće. Uz dobro raspoloženje, druženje i natjecateljski duh, posjetioci Miholjskih dana uživali su uz dobru glazbu.

U večernjim satima u Društvenom domu Mihovljan održana je predstava „ONA HOĆE ON NEĆE“ u izvedbi AKUD „Žensko kazalište“ Gornje Jesenje.